maanantai 20. helmikuuta 2012

Sairastellaan..

:/ sairastelua mulla ja koirilla, ei kiva!

Mä taidan olla se jolla on vaivoista pienin, mulla on vain räkätauti, joka tukkii kurkkua ja särkee kroppaa, eli ihan tavallista juttua vaan verrattuna meidän kahteen koiraan.

Kiialla on jo pidemmän aikaa ollut mahan alla nisien ympärillä ja "lähi"alueella tommosia kovia herneen kokoisia patteja. Tossa kohtaa mihin kylkiluut "loppuu" mahan alle, on siinä kohtaa isompi ja pehmeä patti. Ilmeisesti noi on jonkinsortin nisäkasvaimia, ainakin ovat samantyylisiä kuin mitä Kiian emällä Pinjalla oli. Pinjahan jouduttiin nukuttamaan ikiuneen, kun sen hengitys alkoi olemaan niin raskasta ja olotila väsynyt.. kasvaimet olivat levinneet keuhkoihin :.(
Kiialla on ruvennut myös olemaan jonkin verran normaalista poikkeavaa hengitysääntä.. läähättää iltaisin/öisin kumman raskaasti.. ei hyvä! Onneksi Kiia on muuten tosi virkeä ja syö hyvin, ei oksenna tai litki liikaa vettä! Eli melkein 10-vuotiaaksi ihan hyvässä kunnossa :)
Vähän näkökyky Kiialla on rajoittunut eli kaihi kai sen verran on sokeuttanut jotain kohtia silmissä, että ei aivan nenän lähettyville näe, mutta esim. kauaksi näkee ihan ok ja kuulo korvaa menetetyn näkökyvyn.. kuulo on huippua, makkaran kuorimisäänikin kuullaan, vaikka Kiia olis toisessa huoneessa täysin sikiässä unessa.. nam makkaraa ;D

Mirnakin on sairastellu ja varmaan tulee vielä sairastamaan :/
Mirnalle nousi tammikuun lopussa oikean korvan alle, kaulalle iso patti, melkein golf-pallon kokoinen. Sitten tuo pallo hävisi, muutti muotoaan pienemmäksi ja "pitkulaiseksi", samalla se levisi kohti leukaa. Oli semmonen turvonnut, melkein mun käden kokoinen alue tossa kaulalla. Mirnaa tuo ei pahemmin haitannut, ei kyllä nukkunut ton puolen päällä, mutta söi ja oli ihan normaali ittensä.
Reilu viikko sitten käytiin eläinlääkärillä, kun toi "paise" ei ollenkaan lähtenyt. Ell otti patista neulanäytteen - ja näytti siltä, että se ei sisältänyt mätää, sylkinestettä vaan. Varmuudeksi siitä kuitenkin tehtiin bakteeriviljely. Viljelyssä ei ollut bakteerikasvua, mutta aloitettiin antibiootti- ja tulehduskipulääkehoito (jos se auttaisi patin häviämiseen). Diagnoosin tää patti sai, että on luultavasti tulehtunut sylkirauhanen ja on aika yleinen vaiva koirilla. Jos tuo patti tulee takaisin, eli lääkitys ei tehoa, tuo viallinen sylkirauhanen joudutaan leikkaamaan sitten pois.

Tämän päivän tilanne on se, nyt kun Mirna on syönyt tuon 10 päivän antibiootin+tulehduslääke -kuurin että: patti on laskenut ja turvotusta ei ole, mutta kun kaivelee tuota kaulaa -siellä tuntuu edelleen pitkulainen patti, joten ilmeisesti Mirkku joutuu tuohon leikkaukseen... seuraillaan..

Tää tapaus on joko sairastelua tai tapaturmaa: Rinalta lähti P4-hammas päivä tammikuisen Turun näyttelyn jälkeen! Löysin hampaan lattialta ja eikä paljoa tarvittu sen omistajan ettimiseen. Toi hammas/hampaan juuri on saanut kai kipiääsen, kun Rina on riehunut toisten kans tai sitten se on vanhan ientulehduksen takia saanut vaurion. Kuitenkin oli syy mikä tahansa ja ei muutaku eläinklinikalle tarkastuttamaan paljasta ientä.
Mitään tulehdusta eikä muutakaan häikkää tossa ikenessä ei ollut ja loput hampaan juurista (mitä ei irronneessa hampaassa ollut) oli "surkastunut" leukaluuhun.. hyviä nää mun lääketieteelliset ilmaisut ;), joten säikähdyksellä päästiin. Hampaasta tehtiin ell todistus ja se lähetettiin Kennelliittoon lausuntoa varten. Lausunto pyydettiin ihan vaan sen takia, jos näyttelyissä tuomari kysyy hampaan kohtaloa. Lääkitystä tähän vammaan ei tarvittu, kun ien oli niin nätisti umpeutumas, eli jotain hyvääkin siis tässä asiassa :)

Posti toi tänään tuon lausunnon kera Kennelliiton merkinnän ja nyt lappunen tarkasti talteen näyttelypaprujen joukkoon.. toivotaan, että ensimmäinen ja viimeinen tätä sorttia!

1 kommentti:

byOlga kirjoitti...

Hei,

Linkitin siskolikkojen blogin omaani :)

*Taru ja Napsu